15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "Milli Birlik Günü Yürüyüşü", “15 Şehitleri Sancak Koşusu” ve  "Demokrasi Nöbeti" Mersin'de düzenlendi.

15 Temmuz Hain darbe girişiminin 6’ncı yılı münasebeti ile hafta boyunca "15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri çerçevesinde ilk olarak sabahın erken saatlerinde Mersin Şehitliği ziyaret edilerek dualar okundu. Hz. Mikdat (Muğdat) ve Ulu Camii de kılınan Cuma namazında şehitlerimize Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar gönderildi. Milli Birlik Yürüyüşü, Sancak Koşusu ve Milli Birlik Günü Programı'nda Mersin, tek yürek oldu.

Programa Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Baki Şimşek, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak ve il protokolü üyeleri, askeri erkân, sivil toplum örgütleri, Antrenörlerimiz, sporcular ve engelliler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Mersin Millet Bahçesi önünden (Eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önü) başlayan “15 Temmuz Şehitleri Anma Yürüyüşü” Mehteran takımı eşliğinde başlayarak, Vatandaşlar tarafından açılan bayrak, pankart ve dövizlerle 6 yıl önce olduğu gibi omuz omuza ellerinde Türk bayraklarıyla birlik ve beraberlik mesajı vererek Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı'nda ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan binlerce vatandaş, 15 Temmuz 2016'da yapılan hain darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerimiz için Meydanı doldurdu. Meydanda binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen anma programı Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı bandosu eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şehitler için Kuran-ı Kerim tilaveti okundu. 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla İstanbul Saraçhane Meydanı’nda gerçekleştirdiği konuşma bant yayınıyla verildi. İl Müftüsü Aydın Yığman, meydanı dolduran kalabalığa şehitlerimiz için dualar ettirdi.

Akdeniz Mehter Takımı verdiği mini konserin ardından Protokol konuşmaları yapıldı. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan "15 Temmuz" konulu Sinevizyon gösteriminin de yer aldığı etkinlikte vatanı korumak pahasına kanının son damlasına kadar savaşarak şehit olan vatan evlatları anıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde düzenlenen 15 Temmuz haftası sportif faaliyetlerde dereceye giren Mersinli gençlerin katılım belgeleri ve ödülleri verildi. Saat 21.00 da Beşiktaş Meydanında başlayan Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü TOHM ve SEM Atletizm, Eskrim, ve Tenis branşı sporcularının katılımıyla gerçekleştirilen ve Cumhuriyet Meydanında son bulan “15 Şehitleri Sancak Koşusu” İşitme engelli Mersinli milli atlet Serdar Ortaç, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir ile birlikte Mersin Valisi Sayın Ali Hamza Pehlivan’a teslim etti.

Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Mersin Üniversitesi Genç Ofis Gönüllü gençlerinden Kemal Akın "30 Kuş" şiirini, Kübra Yıldırım ise "Oğul" Ağıdını okudu. Saatler 00.13'ü gösterdiğinde tıpkı 15 Temmuz 2016 gecesi olduğu gibi Cumhuriyet Meydanı'nda ve İl genelindeki tüm camilerde Sâla sesleri yükseldi. Sâla sesleri ile birlikte Türk Bayrakları ile Meydanı dolduran Mersinliler sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttu. 

Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz haftası boyunca Atıcılık, Atletizm, Boks, Bilardo, Cimnastik, Eskrim, Hokey, Hentbol Kickboks, Oryantiring, Tenis ve Wushu branşlarında "15 Temmuz Şehitlerini Anma" müsabakaları düzenlendi. Müsabakalarda şehitler anılırken dereceye giren sporcu ve takımlara ödülleri verildi.