Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi  tarafından organize edilen etkinlik kapsamında öğrenciler, sporcular, antrenörler, Gençlik Merkezi gönüllü üyeleri ve diğer katılımcılar Hz. Miktad camisinde  sabah namazı kılarak dualar ettiler.

Katılımcılar ellerinde Türk bayraklarıyla İstasyon Meydanından Cumhuriyet Meydanına Mehter Marşı eşliğinde  yürüdü. Bu sırada 102 metrelik dev bir Türk Bayrağı açıldı.

Törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen askerler için dualar edilmesinin ardından, Mehter Takımı mini bir konser verdi ve  katılımcılara yarma çorbası ikram edildi. 

 "26 Nisan 1915 günü başta 57. Alay Komutanı Manastırlı Yarbay Hüseyin Avni olmak suretiyle Sakaeli'ne varıncaya kadar 628 kişilik alayın tamamı şehit olmuştur ama karşılarındaki 25 bin kişilik düşman kuvvetini bulundukları yere mıhlamıştır. Bu kahraman alaya, altın madalya verilmiş ve bu madalya birkaç gün sonra Bigalı köyünde hazin bir törenle alayın kanlı sancağına takılmıştır. 57. Alay'ın şehit olan her bir Mehmedi, 'Ç geçilmez' sözünü tarih sayfalarına adeta kanlarıyla kazımıştır."

 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Şaban GÜNEŞ  yaptığı açıklamada, Çanakkkale zaferinde 57. Piyade Alayı'nın gösterdiği kahramanlıkların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, "Bizler ecdadımızın vatanımızı nasıl koruduğunu, hangi fedakarlıklarla bu günlere geldiğimizi unutmamalıyız. Geleceğe daha kararlı adımlarla yürürken şehitlerimizi bir kez daha minnetle ve şükranla anıyoruz." dedi.