Mersin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Cumhuriyet Bayramı Uluslararası Satranç Turnuvası başladı.
 
23-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Mersin Valiliğimiz himayelerinde Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Türkiye Satranç Federasyonu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz organizasyonunda ve Yenişehir Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşecek olan “Uluslararası Cumhuriyet Bayramı Satranç Turnuvası” Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.
 
Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Rusya, Sırbistan, Gürcistan, Özbekistan, Ukrayna, Suriye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 11 ülkeden 182 sporcunun mücadele edeceği Türkiye’nin en güçlü Turnuvası olan Uluslararası Cumhuriyet Bayramı Satranç Turnuvasının açılışına Mersin Vali Yardımcımız Mahmut Halal, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay veTürkiye Satranç Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Ömer Faruk Ercan katıldı.
 
Saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan İstiklal Marşımızın ardından yapılan açılış konuşmasında Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür V. Ahmet Tarakçı, Böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi, “Dünyada ve yaşadığımız toplumda kitleleri peşinden sürükleyen büyük bir olgudur spordur. Bu olgunun en önemli temel kaynağı, çocuk ve gençlerimizdir. Bu güzel olgunun branşlarından bir tanesi de satranç branşımızdır. Çocuk ve gençler amatör ruhun güzellikleri içerisinde, sadece spor yaparken değil hayatının her alanında lazım olacak; Takım ruhunu, paylaşabilmeyi, sportmenliği, pratik düşünmeyi, cesareti, doğruluğu, rakibe saygıyı ve kendine güvenmeyi öğrenir. İlimizde de bu tarz faaliyetlerle çocuk ve gençlerimizin ülkesini ve bayrağını seven, topluma faydalı bireyler olarak, yetişmelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken en büyük destekçilerimiz, yerel yönetimler, kıymetli velilerimiz ve antrenörlerimizdir. Liglerde mücadele eden 67 takımımız, 105 milli sporcumuz, 13 uluslararası organizasyonumuz ile 5.745 müsabakada 205.480 sporcu çeşitli branşlarda eğitim alarak müsabakalara katılmışlardır. Bunun yanı sıra 386 organizasyonla bu rakama takım branşları dahil değildir. 17.871 sporcu ilimizde misafir edilmiştir kısacası Mersin bir spor kentidir. Spor Kenti ünvanının alınmasında başta sporu çok seven ve destekleyen sayın valimiz olmak üzere, Maddi manevi anlamda Yenişehir Belediye Başkanımıza, Satranç Federasyonu başkanımıza, Yenişehir Kent konseyi başkanı ve kurul üyelerine, çok değerli ailelerine ve spora ilimizde katkıda bulunan herkese şükranlarımı sunar, ilimizi ulusal ve uluslararası platformlarda temsil eden tüm övgüleri hak eden siz değerli sporcularımızı kutlar başarılarınız devamını dilerim.” dedi.
 
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay ise konuşmasında, “Türkiye'nin son dönemlerde satranç sporunda önemli başarılara imza atmıştır. Yerel ve ulusal yönetimlerle işbirliği halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptıkları protokolle Türkiye'deki tüm sevgi evlerine ve çocuk evlerine satranç sınıfları açıp, antrenör yetiştirdik. 16 bin ilkokul ve ortaokulda da satranç sınıfları açtık. Bugün lisanslı sporcu sayımız 698 bine ulaştı. Yani futbol dahil tüm spor branşları içerisinde birinci sırada yer alıyoruz. Geçtiğimiz ay Adalet Bakanlığıyla yaptığımız çalışmayla, hükümlü çocukların bulunduğu yerlere satranç sınıfları açmak için protokol imzaladık. Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda 12 yaş kızlar kategorisinde Sıla Çağlar'ın altın madalya, 12 yaş erkekler kategorisinde Ekin Barış Özenir'in de birinciyle aynı dereceyle ikinci olmuştur. Küçük yaştaki çocuklarımızın olumlu geri dönüşlere baktığımızda, bu sporun ne kadar önemli ve gelecek vadeden bir branş olduğunu görüyoruz." dedi.
 
Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de konuşmasında, “Böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluyuz. Şu an Türkiye’nin en büyük kültür merkezlerinden birinde bu turnuvayı gerçekleştiriyoruz. İşte bugün burada en güçlü turnuvalardan biri yapılıyor. İnsanlar M.Ö 2000 yıllarından beri bu oyunu oynamaktadırlar. Biz de insanlık tarihi kadar eski bu oyuna katkı sağlamak için imkanlarımızı seferber ettik. Umarım önümüzdeki yıllarda bu organizasyonları daha da yaygınlaştırarak devam ettiririz. Ben bu turnuvaya katılan tüm yarışmacılara başarılar dilerim.” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, satranç tahtasında hamle yaparak turnuvayı başlattı. 182 sporcu yer alıyor. Dereceye giren sporculara yaklaşık 48.600 TL ödül dağıtılacak olan “Uluslararası Cumhuriyet Bayramı Satranç Turnuvası” 29 Ekim Cumartesi günü tamamlanacaktır.