19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve spor Bayramı’nın 96. yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törende İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na İl Müdür Vekilimiz Ahmet Tarakçı ve Sporcularımızla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı çelenk sunumu gerçekleştirildi.

19 Mayıs Geçlik Yürüyüşü için Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde toplanan ve binlerce vatandaş öğrenci ve sporcular hazır bulundu. Gençlik yürüyüşüne Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekilleri Nebi Bozkurt, Aytuğ Atıcı ve Ali Öz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekilimiz Ahmet Tarakçı, Şube Müdürlerimiz, il protokolü, öğrenciler, motorsiklet ve bisiklet kulüpleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, engelli sporcular ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı bandosunun çalmış olduğu çeşitli marşlar ile gerçekleşen yürüyüş Silifke Caddesi’ni takiben Cumhuriyet Alanı’na kadar devam etti. Valimiz Sayın Özdemir Çakacak ve beraberindekiler evlerinin balkonlarından korteje alkışları ile eşlik eden vatandaşlarımızı da selamladı. Büyük Türk Bayrağı’nın açılması ile devam eden yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son bulurken, Mersinli vatandaşlar ve yol güzergahında bulunan esnaf korteje karanfil atarak 19 Mayıs coşkusuna ortak oldular.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Gençlik Şöleni kutlamaları ise, hep birlikte coşkulu bir şekilde söylenen İstiklal Marşımız ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalar da Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları ve karate gösterileri, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Karate gösterileri ve Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin verdiği mini konserle tamamlandı.

 Mersin Valimiz Sayın Özdemir Çakacak kutlama programı sonrasında yaptığı açıklamada, 19 Mayıs 1919 öncesi Osmanlı İmparatorluğu’nun Anadolu topraklarıyla sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Düşmanlar Anadolu’yu bile Osmanlı’ya çok görmüşler ve Anadolu’yu işgal etmeye başlamışlardır. Ama Türk Milleti, tarihin şafağından beri hiçbir zaman esaret altında yaşamamıştır. Ne zaman ki, Anadolu toprakları işgal edilmeye başlandı, o zaman Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı ve kurtuluş mücadelesini başlattı. Daha sonra Erzurum ve Sivas Kongrelerini gerçekleştirerek Milletimizi arkasına aldı. Sonrasında itilaf devletlerinin yok etmek istediği bu yüce Millet adeta bir destan yazdı. Türk Milleti, Atatürk önderliğinde neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiş oldu. 19 Mayıs vesilesiyle başta Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz” diye konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan sonra 19 Mayıs tarihini gençliğe armağan ettiğini ifade eden Valimiz, “Çünkü Türk gençliğinin, onun hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma başarısını göstereceğine inanıyordu. Onun güvendiği bu gençlik, inşallah Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyanın en önde gelen devletleri arasına sokacaktır. Bizler gençlerimizi çok seviyoruz, onlara inanıyor ve güveniyoruz” dedi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve spor Bayramı’nın 96. yıldönümü kapsamında Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından Huzur evi, Mersin Sporuna emeği geçen ebediyete intikal etmiş Sporcuların Mezarları ve yine Spora emeği geçen spor adamlarının ev ziyaretleri, Mersin TRT Bölge Müdürlüğü ve mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü arasında Voleybol müsabakası, Satranç Müsabakaları, Yelken Yarışları, Dağcılık Yıldız dağı tırmanışı, Off Road Yarışları, Plaj Voleybolu, Plaj Futbolu, Plaj Hentbolu, Bocce Petank, Boks, Eskrim, Atıcılık ve Masa Tenisi müsabakaları yapıldı.